SCHUKO® on lyhenne sanoista ”suojaava kosketus”, ja se viittaa Saksassa ja monissa muissa Euroopan maissa laajalti käytettyyn pistokejärjestelmään. Tämä järjestelmä takaa sähkölaitteiden turvallisen ja luotettavan kytkennän nimensä mukaisen maadoituskosketuksen ansiosta. SCHUKO®-pistokkeiden ja -pistorasioiden erityispiirre on niiden maadoitus: Pistokkeen kosketusnastat on suunniteltu kytkeytymään maahan ennen jännitteisiä koskettimia. Tämä takaa parhaan mahdollisen suojan sähköiskuja vastaan.
SCHUKO®-pistorasioiden ja -pistokkeiden vasarasymboli tarkoittaa ”iskunkestävää” tai ”iskunkestävää”. Tämä symboli osoittaa, että kyseinen tuote on erityisen kestävä mekaanisia iskuja vastaan. Tuotteet, joissa on tämä symboli, soveltuvat erinomaisesti käytettäväksi vaikeissa ympäristöissä, joissa on odotettavissa suurempaa rasitusta, kuten työpajoissa, autotalleissa tai rakennustyömailla. Iskunkestävyys varmistetaan erikoismateriaaleilla ja vahvistetulla rakenteella, mikä tekee tuotteesta kestävämmän ja turvallisemman.
SCHUKO® pinta-asennettavat pistorasiat, joissa on vasaramerkki, ovat saatavana myös lämpömuovisesta elastomeeristä (TPE) valmistetuilla laippatiivistyskauluksilla mobiililaitteita varten, jotka ovat kiinnitettävissä kaksikomponenttitekniikan ansiosta ja joissa on lisävarusteena ruuvi- tai pistotulppaliittimet. Kun saranoitu kansi on suljettu, nämä pistorasiat täyttävät suojausluokan IP54 kaikissa asennoissa. Ratkaisut ovat DIN EN/IEC 60529 -standardin mukaisesti sormi- ja kämmenselkäsuojattuja, ja niitä on saatavana myös laippamitoin 75 x 75 mm kaapelikouruja ja uppokoteloita varten - ja olemassa olevat SCHUKO® pistorasiat voidaan helposti muuntaa näihin pistorasioihin.
Sähköasennuksissa erotetaan toisistaan kiinteät (jäykät) ja taipuisat johtimet. SCHUKO® tuoteratkaisujamme voidaan käyttää sekä taipuisille että kiinteille johtimille, jotka on esikäsiteltävä eri tavalla sovelluksesta riippuen. Kummallakin vaihtoehdolla on omat käyttöalueensa ja ominaisuutensa:
Kiinteät johtimet koostuvat yhdestä johtimesta, ja niitä käytetään yleensä kiinteästi asennetuissa kaapeleissa - esimerkiksi seinissä ja katoissa. Niiden kanssa on helpompi työskennellä, ja ne ovat mekaanisesti erittäin vakaita. Rakenteensa ansiosta ne ovat vähemmän alttiita rikkoutumiselle ja takaavat luotettavan sähköliitännän. Koska ne eivät kuitenkaan ole juurikaan joustavia, niitä on vaikea asentaa ahtaisiin asennustiloihin.
Taipuisat johtimet koostuvat monista ohuista yksittäisistä langoista, jotka on yhdistetty yhdeksi säikeeksi. Siksi ne ovat liikkuvampia, ja niitä käytetään siellä, missä tarvitaan joustavuutta - esim. laitteiden liitäntäkaapeleissa, jatkojohdoissa tai tiloissa, joissa liikutaan usein. Joustavuutensa ansiosta ne soveltuvat erinomaisesti käytettäviksi ahtaissa tiloissa, mutta ne vaativat myös erityisiä käsittelymenetelmiä turvallisen liitoksen varmistamiseksi.